10 źródeł węglowodanów, o których warto wiedzieć
AGNIESZKA KUŁAGA • dawno temu • 1 komentarzChciałoby się rzec: szukajmy alternatyw dla popularnych, często jakościowo wątpliwych produktów węglowodanowych, dopóki jesteśmy zdrowi. W momencie, kiedy zdrowia zabraknie, zmiana taka stanie się już koniecznością. Zebrana poniżej lista produktów bezglutenowych, często zalecanych przy alergiach i nietolerancjach pokarmowych, pomoże wam w znalezieniu smacznych zamienników dla królujących na polskich stołach produktów pszennych, ziemniaków, makaronów czy też kasz glutenowych.
Ten artykuł ma 10 stron:
Pochrzyn
Mamy ponad 600 gatunków pochrzynu, z których niektóre przypominają bataty. Popularnie nazywany yamem jest dobrym źródłem potasu, manganu czy też witamin B6 i C. Należy pamiętać, że gorzkie odmiany nie są przeznaczone do spożycia. Z pochrzynu przyrządzać można ciasteczka, omlety albo zapiec go z dodatkami. Bardzo dobrze komponuje się w klasycznej zapiekance.
Zawartość węglowodanów w 100 g produktu: 33 g
Źródło: agnieszkakulaga.com
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze